Okolica

OKOLICA

Naše gostišče stoji v objemu gora v vasi Soča, tik ob glavni cesti med Velikimi in Malimi koriti smaragdne reke Soče. Vas Soča leži v gornjem Posočju, natančneje na polovici poti med Bovcem in Trento.

Smo na odlični izhodiščni točki za krajše in daljše sprehode v naravi. Med krajše sodi t.i. Soška pot, zahtevnejša tura, pohod na Bavški grintavec po jugovzhodnem pobočju pa se začenja tako rekoč pred našimi vrati.

Nekaj malega o vasi Soča

Vas Soča se nahaja v dolini Trente. Ob sprehodu skozi mirno vasico si lahko ogledate cerkev svetega Jožefa, Karitas in Župnijo Soča, Osnovno šolo Bovec – podružnica Soča, vojaško pokopališče padlih v prvi svetovni vojni in ostale zanimivosti. Cerkev svetega Jožefa je bila zgrajena leta 1718. Posvetili so jo šele leta 1823. Nato jo je leta 1944 poslikal in preuredil Tone Kralj. Njeno notranjost je oblikoval v barvah slovenske zastave. Prikazal je svetopisemske prizore. Na vojaškem pokopališču padlih v prvi svetovni vojni je pokopanih več kot 600 avstroogrskih vojakov, padlih v letih 1915 – 1917 na bojišču med Javorščkom in Krnom. Pokopališče ima terasasto obliko. Vas Soča se v pisnih virih omenja šele v 18. stoletju. Naseljevanje pa se je verjetno začelo že v 13. stoletju. Ljudje so se ukvarjali predvsem z uporabo gozdov in rejo živine Vas Soča je spadala pod župnijo Bovec vse do leta 1788. Takrat so dobili svojega duhovnika in se osamosvojili. Vas Soča je po prvi svetovni vojni prišla pod italijansko oblast in jezik je takrat postal italijanski. V času italijanske oblasti je dolina Trente dobila več objektov, obrambne utrdbe, ki se vidijo še danes in izboljšale so se cestne povezave. Pod slovensko ozemlje so ti kraji spet prišli po drugi svetovni vojni in takrat se je začel razvijati turizem, ki prevladuje še danes.